Wetgeving

Europese Unie

Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011). 

Allergenenwetgeving 

De 14 wettelijke allergene stoffen, die bij de bereiding van het product gebruikt zijn, moet vermeld worden:
 • Ongeacht de concentratie. Er is geen ondergrens (behalve voor sulfiet 10 ppm). Omdat er een wettelijk 0-grens is voor het vermelden van ingredienten kunnen drempelwaarden alleen gebruikt worden voor risico-inschatting van kruisbesmetting met allergenen.
 • Ongeacht de herkomst: als onderdeel van een samengesteld ingredient, technologische hulpstof, ingredient of grondstof.
 • Ongeacht de bewerking van het ingredient. Verhitten (bakken, frituren) of eiwitverwijdering van bij ingrediënten van allergene herkomst is niet van belang voor de allergenenvermelding. Er zijn slechts enkele wettelijk vastgestelde uitzonderingen

wetgeving allergeneninformatie

Het etiketteren van kruisbesmetting is niet wettelijk verplicht, want deze allergenen zijn niet als ingrediënt gebruikt! Dus ondanks het feit dat in een productiebedrijf of in een keuken per ongeluk allergenen in een product terecht kunnen komen, hoeft dit niet vermeld te worden. Het mag wel, maar is niet gebonden aan wettelijke regels.

De wettelijke verplichtingen zijn:

Voorverpakte producten

 • De stoffen moeten met een duidelijke verwijzing naar de naam van het ingrediënt (waarvan de stoffen afkomstig zijn) op het etiket vermeld worden. Dus weipoeder (melk) wanneer weipoeder is gebruikt. 
 • De allergene ingrediënten moeten opvallen in de ingrediëntendeclaratie door gebruik van een vet of cursief lettertype of hoofdletters.
 • Bij aankoop via een webshop moet alle wettelijk verplichte informatie getoond worden voordat op de bestelknop geklikt wordt.

Onverpakte producten

Horeca, markt, ambachtelijke bedrijven (onverpakte producten) moeten sinds december 2014 ook allergeneninformatie verstrekken over hun producten. Het gaat uitsluitend om allergeneninformatie. Het is dus niet verplicht om allergeenvrije producten aan te bieden.
Andere informatie zoals voedingswaarde of een volledige ingrediëntenlijst is niet verplicht. Ook is het niet nodig om rekening te houden met kruisbesmetting in de keuken (mag wel, maar moet niet).

De allergeneninformatie mag mondeling of schriftelijk gegeven worden. Meer informatie over manier waarop allergeneninformatie gegeven moet worden. 

Azo-kleurstoffen

In Verordening (EG) 1333/2008 is vastgelegd dat bij gebruik van azo-kleurstoffen een waarschuwing op het etiket gezet moet worden:
“naam of E-nummer van de kleur(en): kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden”. Het gaat hierbij om de volgende azo-kleurstoffen:

 • E102 Tartrazine
 • E104 Chinolinegeel
 • E110 Zonnegeel
 • E122 Carmoisine
 • E124 Ponceau 4R
 • E129 Allurarood

Uitgezonderd voor het plaatsen van deze waarschuwing zijn alcoholische dranken en als de kleurstoffen gebruikt worden voor het stempelen van vleesproducten en eierschalen (Verordening (EU) Nr. 238/2010).
Aanleiding voor deze wetgeving zijn de resultaten van een -omstreden- studie waaruit een verband werd gelegd tussen inname van azo-kleurstoffen door kinderen en allergische reacties en hyperactiviteit.

 

Wetgeving wereldwijd

Buiten de Europese Unie hebben diverse landen wetgeving vastgesteld voor etikettering van allergenen. Bij export van producten naar die landen is het van belang hiermee rekening te houden. De interpretatie van de allergenen stoffen en de omgang met kruisbesmetting is internationaal verschillend. Zo is de definitie van de groep noten in de Verenigde Staten anders dan die van Europa. Een aantal allergenen , zoals pinda en melk, komt overal voor op de lijsten met wettelijk te declareren allergenen. Maar daarnaast zijn ook andere allergenen op de lijsten terug te vinden.

Allergenen Consultancy houdt de allergenen wetgeving van landen wereldwijd actueel. Er is een overzicht beschikbaar van de verplicht te etiketteren allergenen per land. Ook bijzonderheden, zoals vastgestelde uitzonderingen van etikettering, drempelwaarden en wetgeving over claims.

Bestel wetgeving wereldwijd

Veelgestelde vragen allergenenwetgeving

Bekijk voor antwoorden op veelgestelde vragen over allergenenwetgeving en etikettering ook onze vraag en antwoord pagina. Vraag en antwoord

 

Lees meer Contact opnemen

Bijbehorende nieuwsberichten