Nieuwsitem van 08-03-2013

BRC: geen herhaling van allergenen in samenvatting op etiket

BRC heeft, in samenwerking met Food and Drink Federation, vandaag een richtlijn uitgebracht over etikettering allergenen volgens de nieuwe Verordening. Net zoals in het Q&A document van de Europese Commissie, wordt ook hier aanbevolen om de allergene ingrediënten vet weer te geven.

Omdat in de wet niets geregeld is over de allergenensamenvatting, die op veel etiketten gebruikt wordt, is in de Europese toelichting daarover niets te vinden.
Het BRC document adviseert zo'n samenvatting waarbij alle aanwezige allergenen opgesomd worden niet meer te hanteren. Een samenvatting van de allergenen werd toegepast zodat de consument snel inzicht had in de aanwezige allergenen en niet de soms lange ingrediëntendeclaratie hoefde te lezen. Omdat de allergenen nu duidelijk opvallend in de ingrediëntendeclaratie vermeld staan is een aparte samenvatting niet meer nodig. Maar vanwege het feit dat veel consumenten gewend zijn aan de samenvatting en de ingrediëntendeclaratie onvoldoende lezen wordt de volgende opmaak voorgesteld:
BRC advies allergenensamenvatting
Het kader met allergeneninformatie blijft maar verwijst naar de ingrediëntendeclaratie. Wanneer ook apart informatie over mogelijke aanwezigheid van allergenen (kruisbesmetting) wordt gegeven, wordt geadviseerd om het woord 'ook' te gebruiken.
BRC advies geen herhaling allergenensamenvatting en vermelding kruisbesmetting
Verder wordt in de handleiding veel aandacht besteed aan het vet weergeven van woorden of woorddelen. Dit is overigens niet wettelijk voorgeschreven!

NB Deze guidance heeft geen relatie tot BRC certificering.
BRC Guidance on Allergen Labelling and the Requirements in Regulation 1169/2011

NB Ook de Engelse overheid (FSA) heeft laten weten dat een allergenenbox niet meer toegestaan is volgens de nieuwe Verordening. De zienswijze dat een allergenenbox niet aanvullend gebruikt mag worden is een Engelse interpretatie. Het is onduidelijk of dit door andere landen overgenomen gaat worden. Wat wel vaststaat is dat een allergenenbox niet in de plaats mag komen van de wettelijk voorgeschreven manier van vermelden.

Lees meer Contact opnemen