UVcontrole en handhygiene

Bij UV-trainingen worden opzettelijke vervuilingen aangebracht met UV-deeltjes met een specifieke fluorescerende kleur, zoals knalrood, blauw of groen. Deze zijn onzichtbaar met het blote oog maar lichten onder UV-licht fel op. Het trainen heeft als doel om op een leuke, interactieve en effectieve manier bewustwording over handhygiene en infectiepreventie te vergroten.

UV-techniek biedt ook mogelijkheden voor hygiëne-inspecties. Door middel van een UV lamp kunnen grotere oppervlakken beschenen en daarmee snel geïnspecteerd worden.

UV training handhygiëne

handhygiene handen onder UV licht

UV training handenwassen (groen)

UV handenlotion voor en na wassen
Is alles verwijderd door handen wassen?

Bestel handhygiënetrainingsproducten

Handdesinfectie voor en na gebruik

UV training handdesinfectie (blauw)

Handalcohol voor en na gebruik
Is de gehele hand in contact gekomen met handdesinfectie?

UV lotion kan gebruikt worden om handen te markeren. De groene UV deeltjes gedragen zich net zoals bacteriën en hopen zich op in de plooien en groeven van de huid. Alleen door grondig handenwassen zijn de UV deeltjes te verwijderen. Door met een UV-lamp de handen te beschijnen na het handenwassen is zichtbaar of de handen goed én geheel gewassen zijn. Hiermee wordt de handenwastechniek inzichtelijk en kan op deze wijze verbeterd worden.

UV concentraat kan gebruikt worden voor training handdesinfectie. Het concentraat met blauwe UV deeltjes wordt aan de reguliere handdesinfectie of handalcohol toegevoegd. Na insmeren van de handen van het desinfectiemiddel wordt met UV licht zichtbaar gemaakt of alle delen van de hand 'geraakt' zijn en volledig ingesmeerd zijn.

Materialen met UV-deeltjes zijn heel geschikt voor trainingen in het kader van het hygiëne en infectiepreventie. Door het toepassen van spelelementen zijn leuke, interactieve en vooral effectieve trainingen mogelijk. Wij leveren ook markers, poeder en andere UV materialen voor een complete hygiënetraining.

Ultraviolet (UV) licht

Verschillende stoffen lichten op als ze worden beschenen met ultraviolet (UV) licht. UV licht is onzichtbaar voor het menselijke oog, hoewel veel UV-lampen een blauwige of paarsige (violette) gloed hebben. Allerlei stoffen fluoresceren van nature onder UV zoals producten van dierlijke of plantaardige oorsprong, urine, huidvet, verf of textiel. Ook stof, restanten van schoonmaakmiddel en kalkresten kunnen zichtbaar worden gemaakt. 

Er zijn vele soorten UV lampen verkrijgbaar. Het grote verschil zit in de sterkte en golflengte. Om urine en productresten te detecteren is licht met de golflengte van 365nm nodig. Bij een hogere golflengte (395nm of hoger) zijn dit soort vervuilingen niet meer zichtbaar. 

Bestel UV lamp

Voorbeelden en tips

Handhygiene en infectiepreventie - waarom?

Bestel product Contact opnemen

Bijbehorende nieuwsberichten