Allergenenmanagement

Het hanteren van een allergenenmanagementsysteem is nodig om risico's van allergenen te beheersen. Vaak wordt dit ondergebracht in het HACCP-systeem. Een allergenenbeheer systeem, ook wel allergen control program genoemd, bestaat uit verschillende onderdelen. Veel daarvan zijn logisch maar in de praktijk zien we toch vaak dat verkeerde veronderstellingen worden gemaakt. Met fouten en soms zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg. Het allergenenbeleid is erop gericht om ongewenste reacties bij de consument te voorkomen.

Het opzetten van een allergenen managementsysteem moet met kennis van zaken gebeuren. Hiervoor geeft Allergenen Consultancy de cursus Allergenen management systeem.
Een goed allergenenplan bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. ingredientenopslagHACCP/allergenen-team
  2. Reikwijdte
  3. HACCP-analyse
  4. Instructie en training
  5. Corrigerende maatregelen
  6. Validatie en verificatie
  7. Grondstofspecificaties en leveranciersbeoordeling
  8. Productontwikkeling
  9. Recepturen en rework
  10. Voorkomen van verwisseling (ingangscontrole en opslag)
  11. Lay-out fabriek
  12. Voorkomen van kruisbesmetting
  13. Planning
  14. Reiniging
  15. Opslag en transport
  16. Etikettering
  17. Overige communicatie van productinformatie

Voor meer informatie kunt de Praktijkgids Allergenen raadplegen of de cursus volgen.
Uiteraard kan Allergenen Consultancy u ook behulpzaam zijn bij specifieke vragen of het uitvoeren van een AllergenenScan.

 Lees meer Contact opnemen

Nieuwsberichten