Allergenen

Wat zijn allergenen?

Een allergeen is een stof welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten. Allergische reacties komen op bepaalde producten vaker voor dan op andere producten. 

Allergenen in Europese wetgeving 

De Europese wetgeving stelt verplicht om allergeneninformatie te geven voor voorverpakte producten maar ook in de horeca. Het gaat om veertien stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

Allergeneniconen als pictogramOok allergenen iconen gebruiken?

 1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
 2. Schaaldieren
 3. Eieren
 4. Vis
 5. Pinda
 6. Soja
 7. Melk (inclusief lactose)
 8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 9. Selderij
 10. Mosterd
 11. Sesamzaad
 12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
 13. Lupine 
 14. Weekdieren

Enkele stoffen gemaakt van bovenstaande 14 allergene ingrediënten hoeven niet vermeld te worden. Dit is opgenomen in een wettelijke lijst met uitzonderingen.

Download gratis poster Unilever en Allergenen ConsultancyDownload de allergenenposter, ontwikkeld door Unilever en Allergenen Consultancy, voor meer informatie over de veertien allergenen.

Allergenenposter iconen

LeDa-allergenenlijst (voormalig ALBA)

Daarnaast bestaat er de uitgebreidere LeDa-lijst. De ALBA allergenenlijst is de oude benaming van de allergenendatabank. Sinds 2009 is de allergenendatabank onderdeel van de levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum en wordt LeDa genoemd. 
Door sommige fabrikanten worden nog ALBAlijsten gebruikt. Deze hebben echter een verouderde indeling en voldoen niet aan de wettelijke eisen.

De LeDalijst is een lijst met 24 stoffen die voedselallergie of -overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Deze allergenenlijst omvat de veertien stoffen van de Europese richtlijn maar ook andere stoffen als maïs en varkensvlees. Producenten van voedingsmiddelen kunnen vrijwillig allergeneninformatie over hun merkartikelen aanleveren bij de databank. De informatie uit de databank wordt door het Voedingscentrum uitgegeven in boekjes. Consumenten of diëtisten kunnen deze merkartikelenlijsten bestellen en gebruiken bij het samenstellen van een passend dieet bij voedselallergie. De LeDa allergenenlijsten zijn verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits en hier te downloaden

Nieuwsberichten