Allergenen

Wat zijn allergenen?

Een allergeen is een stof welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten. Allergische reacties komen op bepaalde producten vaker voor dan op andere producten. 

Allergenen in Europese wetgeving 

De Europese wetgeving stelt verplicht om allergeneninformatie te geven voor voorverpakte producten maar ook in de horeca. Het gaat om veertien stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:

Allergeneniconen als pictogramOok allergenen iconen gebruiken?

 1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
 2. Schaaldieren
 3. Eieren
 4. Vis
 5. Pinda
 6. Soja
 7. Melk (inclusief lactose)
 8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 9. Selderij
 10. Mosterd
 11. Sesamzaad
 12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
 13. Lupine 
 14. Weekdieren

Enkele stoffen gemaakt van bovenstaande 14 allergene ingrediënten hoeven niet vermeld te worden. Dit is opgenomen in een wettelijke lijst met uitzonderingen.

Download gratis poster Unilever en Allergenen ConsultancyDownload de allergenenposter, ontwikkeld door Unilever en Allergenen Consultancy, voor meer informatie over de veertien allergenen.

Allergenenposter iconen

LeDa-allergenenlijst (voormalig ALBA)

Tot de zomer van 2017 heeft het Voedingscentrum een uitgebreidere lijst met 24 allergenen gebruikt, de zogenoemde LeDa-lijst. De LeDalijst is een lijst met 24 stoffen die voedselallergie of -overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Deze allergenenlijst omvat de veertien stoffen uit de Europese wetgeving maar ook tien extra stoffen. Dit zijn lactose, cacao, glutamaat, kippenvlees, rundvlees, varkensvlees, koriander, mais, peulvruchten en wortel. Het Voedingscentrum is gestopt met het opvragen van deze 10 bovenwettelijke  allergenen in de LevensmiddelenDatabank (LeDa). Daarmee is de allergeneninformatie in de LeDa databank beperkt tot de wettelijke allergenen. Op basis van de informatie in de Levensmiddelendatabank worden consumenten geïnformeerd. Onder andere voor de nieuw te ontwikkelen app van het Voedingscentrum. 

ALBA was de voorloper van LeDa en was alleen gericht op allergeneninformatie. De databank ALBA is in 2009 opgegaan in LeDa. In de beginjaren van ALBA, voordat Europese allergenenwetgeving bestond, stonden 38 stoffen op deze lijst. In 1998 is het opvragen van sacharose, fructose, sorbinezuur en BHA/ BHT gestopt. Later is de lijst nog verder ingekort en teruggebracht naar 29 stoffen. Hierbij zijn stoffen als azokleurstoffen, kaneel, benzoëzuur, gist, umbelliferae en vanilline geschrapt. Deze stoffen zijn van de lijst afgevoerd vanwege onvoldoende wetenschappelijk onderbouwing. Bij de overgang naar LeDa is de interpretatie van enkele groepen van allergenen ook aangepast naar het wettelijke kader zoals bij melk, noten en schelpdieren. De interpretaties van de wettelijke allergenen zijn ook terug te vinden in een toelichtend document welke gratis te downloaden is op www.voedingscentrum.nl/levensmiddelendatabank.

Veelgestelde vragen allergenen

Bekijk voor vraag en antwoord op veelgestelde vragen ten aanzien van allergenen onze vraag en antwoord pagina.

Nieuwsberichten