Nieuwsitem van 10-08-2015

Wetgeving kruisbesmetting en latex voeding Brazilie

Brazilië heeft allergenenwetgeving afgekondigd. Per 3 juli 2016 treedt resolutie RDC 26 in werking.

Tot op heden kent Brazilië geen specifieke allergenenwetgeving. De nieuwe regelgeving stelt het etiketteren van 18 allergenen voor voorverpakte voedingsmiddelen verplicht. Daarnaast is het ook verplicht om een waarschuwing bij kruisbesmetting te plaatsen (Allergenen: kan bevatten...). 
Dat betekent dat de aanwezigheid van voedselallergenen, welke niet opzettelijk zijn toegevoegd, vermeld moet worden. Dit geldt voor kruisbesmetting vanaf teelt, opslag tot aan verwerking. Er wordt niet gesproken over drempelwaarden, maar het woord 'aanwezig' impliceert dat het allergeen detecteerbaar moet zijn.

De wetgeving geeft een lijst met allergenen waaronder bij ons bekende allergenen maar ook enkele bijzondere allergenen. Onder noten wordt in Brazilië ook kastanje, hickory en pijnboompitten verstaan. Meest verrassend is de opname van latex in de lijst met allergenen. Latex is bekend als contactallergeen, maar minder bekend als voedingsallergeen. De toepassing in voedingsmiddelen is ook beperkt( o.a. kauwgom).
In combinatie met de verplichting om kruisbesmetting te melden, lijkt hiermee een verplichting gesteld te worden om het dragen van latex handschoenen bij de productie van voedingsmiddelen op de verpakking daarvan te vermelden. 

Lees meer Contact opnemen