Glutenvrij produceren van voedingsmiddelen

Glutenvrij logo

Logo glutenvrij

Op sommige producten is een glutenvrij-symbool aangebracht. Er zijn veel verschillende symbolen in omloop maar de doorgestreepte aar is de bekendste. Dit logo wordt onder licentie uitgegeven door de Coeliakie Vereniging. Na het succesvol afronden van een audit tegen de Normenset Glutenvrij of BRC module 12 mag dit logo gebruikt worden. 
Voor meer informatie of begeleiding bij dit certificatietraject kunt u contact met ons opnemen.

Wetgeving

Uiteraard mogen ook producten zonder dit logo of andere logo's/ iconen als 'glutenvrij' verkocht worden mits ze aan de Europese wetgeving voldoen.  
Met ingang van 20 juli 2016 geldt UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 828/2014 voor de claims 'glutenvrij', 'met zeer laag glutengehalte' , 'speciaal bereid/ geschikt voor personen met een glutenintolerantie' en 'speciaal bereid/ geschikt voor coeliakiepatiënten'. 
Voor glutenvrije producten wordt maximaal 20 ppm gluten grens gehanteerd. Op producten bereid met glutenbevattende granen, speciaal bestemd voor mensen met coeliakie, mag ook de term ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden. Dan mag het gehalte gluten max 100 mg/kg zijn.
De claims 'glutenvrij' en 'met zeer laag glutengehalte' mogen ook op van nature glutenvrije producten gebruikt worden.

Naast regelgeving met betrekking tot claims geldt andere Europese wetgeving voor de weergave van ingredienten die gemaakt zijn van glutenbevattende granen. Bij gebruik van dit soort ingredienten moet de allergene herkomst duidelijk uit de ingredientbenaming blijken, bijvoorbeeld tarwezetmeel. Bovendien moet het type graan in een andere lettertype of kleur weergegeven worden, zoals vet, cursief of in hoofdletters. Voor deze vermelding geldt een 0-grens. De norm voor glutenvrije producten (20 ppm volgens UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 828/2014) mag niet gebruikt worden om ingrediënten van glutenbevattende granen al dan niet te vermelden in de ingrediëntendeclaratie. Ingrediënten gemaakt van glutenbevattende granen worden altijd met de naam van het graan in de lijst vermeld, ook als ze minder dan 20 ppm gluten bevatten. Behalve als ze op onderstaande lijst van uitzonderingen staan, zoals glucosestroop of maltodextrine.

Het type graan moet aangeduid worden, het woord gluten hoeft daarbij niet gebruikt te worden. 

Analyse

Voor onderzoek op gluten zijn verschillende methoden beschikbaar.
Er kunnen sneltesten of ELISA testen ingezet worden. Bij gefermenteerde producten als bier of sojasaus (met tarwe) moeten speciale ELISA testen ingezet worden. Wij kunnen bij uw monsters/stalen een geschikt lab zoeken en de analyse(s) laten uitvoeren. Doordat wij prijsafspraken bij verschillende laboratoria hebben, kunnen wij u een gunstige prijs bieden. Wilt u gebruik maken van deze service, download hier dan het opdrachtformulier.

Allergenen Consultancy levert ook sneltesten voor onderzoek op gluten in grondstoffen, oppervlakken en eindproducten. Met deze complete, betrouwbare én betaalbare testkit kan op eenvoudige wijze snel een analyse uitgevoerd worden. Hiervoor is geen laboratorium of geschoold personeel voor nodig. Met een sneltest is het resultaat direct beschikbaar en kan de productie snel hervat worden.

Wat zijn gluten?

Gluten is de in alcohol oplosbare eiwitfractie die voorkomt in verschillende graansoorten. Dit zijn tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe (kamut). Haver is in principe glutenvrij maar is vaak verontreinigd met tarwe waardoor haver vaak toch gluten bevat. Gluten geeft structuur aan deegproducten en brood. Gluten wordt ‘verknoopt’ tot een netwerk waar gassen –die tijdens het rijzen van deeg ontstaan- in vast gehouden worden. Zonder gluten is het moeilijk om een samenhangend, niet kruimelig en luchtig baksel te maken.
Gluten bestaat uit twee eiwittypen: gluteninen en gliadinen. Gliadine veroorzaakt de aandoening coeliakie.

Coeliakie

Er is onderscheid in tarweallergie en glutenintolerantie. Bij een tarweallergie reageert het afweersysteem op één of meerdere tarwe-eiwitten maar er wordt niet gereageerd op de andere glutenbevattende granen.

Coeliakie (spreek uit als seuliakie) is geen allergie maar een auto-immuunziekte. Dat betekent dat antistoffen aangemaakt worden tegen eigen weefsels welke daardoor beschadigd worden. Voedsel met gluten, zoals brood, koek of pasta, zorgt bij mensen met coeliakie voor een afbraak van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Er ontstaan bijvoorbeeld voedingstekorten en allerlei (vaak chronische) klachten. Door het volgen van een glutenvrije dieet kan het dunne darmslijmvlies zich herstellen. In de Westerse wereld heeft circa 1 op 200 mensen coeliakie. Tarwe-allergie komt minder vaak voor. 

Meer weten of hulp nodig bij certificatie?

Neem contact met ons op en wij helpen u graag bij het certificatietraject.

Lees meer Contact opnemen

Nieuwsberichten