Nieuwsitem van 21-03-2017

SimplyOK lanceert certificatieschema

Stichting SimplyOK heeft een certificatieschema ontwikkeld, waarbij het allergenenbeheersysteem van het bedrijf in de praktijk wordt beoordeeld. Het is geen 'vrij-van' keurmerk maar biedt afnemers de waarborg van een gedegen onderbouwing. Op de verpakking staan alle gebruikte allergene ingrediënten vermeld in de ingrediëntenopsomming (wettelijke verplichting). Bij toepassing van SimplyOK wordt dit aangevuld met een waarschuwing indien een écht risico op kruisbesmetting met een allergeen bestaat. Dit wordt aan de hand van het VITAL systeem beoordeeld, wat een wetenschappelijke basis heeft. Wanneer een allergeen niet genoemd is als ingrediënt of bij de allergenen waarschuwing dan is het veilig voor consumptie bij die allergie.

SimplyOK Code of Practice

Het certificatieschema kan op de website van SimplyOK gedownload worden. De Code of Practice van SimplyOK is gebaseerd op de vijf basispijlers van allergenenbeheer én een risicobeoordeling van kruisbesmetting volgens VITAL®. In de Code of Practice zijn de eisen te vinden en toelichting op de manier waarop een VITAL risicobeoordeling uitgevoerd wordt.
Voedingsmiddelenbedrijven kunnen hun allergenenbeheersysteem laten toetsen via een audit waarbij het allergenenbeheersysteem in de praktijk beoordeeld wordt. Deze audit wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide auditoren in aanvulling op een FSSC-, BRC of IFS-audit.

SimplyOK audit

In juni 2017 zullen de eerste auditoren opgeleid zijn. Daarna zal certificatie-instelling Vinçotte ISACert als eerste klaar zijn om de SimplyOK audits uit te voeren. De verwachting is dat andere CI's snel volgen. 

Albert Heijn

Albert Heijn vraagt al enige tijd om een VITAL onderbouwing te uploaden in het productspecificatiesysteem TraceOne.
Op basis hiervan wordt besloten of een waarschuwingszin van allergenen op het etiket geplaatst wordt. Omdat allergenenbeheer méér omvat dan alleen kruisbesmetting heeft Albert Heijn besloten om meer nadruk te leggen op een goed allergenenmanagementsysteem.

Maart 2017 hebben zij een groot deel van de huismerkleveranciers aangeschreven. In deze brief verzoekt Albert Heijn de producenten een adequaat allergenenmanagementsysteem op te stellen. De Code of Practice van SimplyOK en VITAL zijn hierbij leidend. 
Hoewel de Code of Practice is ontwikkeld als certificatieschema is certificering vooralsnog niet verplicht voor Albert Heijn, wel verwachten zij dat het allergenenmanagementsysteem van de private label producenten aan deze code of practice voldoet.

Bron: SimplyOK

Meer informatie Contact opnemen