Nieuwsitem van 25-10-2013

Discussie in Australie over norm glutenvrij

Volgens paragraaf 1.2.7 van de Australische Food Standards Code mogen in glutenvrije producten geen detecteerbare gluten aanwezig zijn. De Australian Food & Grocery Council (AFGC) heeft een voorstel bij Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) neergelegd om deze norm aan te passen.

De AFGC wil de grens van niet detecteerbaar naar 20 ppm verhogen zodat deze in lijn komt met internationale regelgeving. Dit maakt import van glutenvrije producten in Australië eenvoudiger. Het aanpassen van de grens zou zorgen voor meer keuze in de schappen voor consumenten. Ook zouden de glutenvrije producten goedkoper worden, als gevolg van de versoepeling.

Tegenstanders van het voorstel vrezen dat mensen nadelige gevolgen zullen ondervinden door het eten van ‘glutenvrij’ eten met mogelijk hogere glutengehaltes. Dit leidt tot felle discussies tegen voor-en tegenstanders.
De Australische coeliakie vereniging (Coeliac Australia) is het wel eens met de verhoging van de grens naar 20 ppm. Zij wijzen op de medische onderbouwing dat 20 ppm een veilig niveau is voor mensen met coeliakie.

Ook Canada werd ‘niet detecteerbaar’ als grens voor glutenvrije producten gehanteerd. Canada heeft juni 2012 een wijziging doorgevoerd waarmee de grens van ‘niet detecteerbaar’ naar 20ppm is bijgesteld voor producten aangeduid als ‘glutenvrij’.

Meer info.

Lees meer Contact opnemen