Nieuwsitem van 23-02-2015

Norm glutenvrij Chili 3 ppm

Chili heeft een nieuwe wettelijke norm voor glutenvrije producten. Vanaf 13 juli 2015 mag een product in Chili pas glutenvrij genoemd worden als het product minder dan 3 mg/kg (ppm) gluten bevat. 

Deze lage norm van 3 ppm wordt door tegenhangers gezien als een (te) grote uitdaging voor de voedingsindustrie. Zij verwachten dat het aantal glutenvrije producten zal afnemen en de internationale handel beperkt. Internationaal wordt namelijk de grens van 20 ppm gehanteerd. Bovendien zullen de productiekosten van glutenvrije producten stijgen door het gebrek aan detectiemethoden met de juiste detectiegrens.

Veel commerciële en internationaal gevalideerde detectiemethodes kunnen gluten pas vanaf 5 ppm rapporteren en afhankelijk van het onderzochte product soms pas vanaf 10 ppm. 

Om deze lage hoeveelheid vast te kunnen stellen, wordt een methode gebruikt die is ontwikkeld door het Chilean Institute of Public Health (CIPH). Deze ELISA analyse heeft een detectiegrens van 2 ppm.

Bron: 
AOAC newsletter

Lees meer Contact opnemen