Nieuwsitem van 25-01-2011

Glutenvrij uiteten in Ierland niet zonder risico

Van glutenvrije gerechten uit de Ierse horeca blijkt 16% toch gluten te bevatten. Waarvan 10% meer dan 20 ppm en zelfs een behoorlijk aantal (14x) meer dan 1000 ppm.

In de zomer van 2009 zijn diverse horecagelegenheden, zoals restaurants, fast food bedrijven en broodjeszaken in Ierland bezocht. Er werd in totaal 260 keer een glutenvrij gerecht besteld. Al deze gerechten zijn onderzocht op de aanwezigheid van gluten. Ook werd de manier waarop het personeel de klant te woord stond beoordeeld.

De kennis over glutenvrije producten bij de medewerkers welke gerechten aanraadden, welke toch gluten bleken te bevatten, was over het algemeen lager. Ook bleken zij vaker aarzelend over te komen. Wel werd in veel gevallen (50-65%) de manager/ chef erbij geroepen om uitsluitsel te geven.

Aanbevelingen zijn vooral gericht op verbetering van de training en kennisniveau van medewerkers in de horeca. Ook zijn enkele aandachtspunten voor mensen met coeliakie in het rapport opgenomen. Het project werd geïnitieerd door Safefood en de Health Service Executive (HSE) van de Ierse overheid.

Bron:
Safefood

Lees meer Contact opnemen