Nieuwsitem van 27-09-2016

Glutenvrij wetgeving ook voor bakkers en horeca

Door invoering van nieuwe Europese regelgeving mag een product alleen maar ‘glutenvrij’ genoemd worden als aan de wettelijke grens van 20 mg gluten/ kg product (ppm) voldaan wordt. Deze regelgeving geldt nu ook voor niet-voorverpakte producten, zoals in de horeca of voor versproducten bij speciaalzaken of ambachtelijke bedrijven. Andere uitingen om aan te geven dat een product minder of geen gluten bevat zijn niet toegestaan.
“Receptuur vrij van gluten” of “Glutenarm” mogen dus niet meer gebruikt worden.

Wetgeving

De verandering in de wetgeving voor glutenvrije producten per juli 2016 leek in eerste instantie vooral een administratieve verhuizing van eisen te zijn. Verordening (EG) 41/2009 werd vervangen door Uitvoeringsverordening (EU) 828/2014. De normen en samenstellingseisen (20 ppm voor glutenvrij) zijn daarbij niet gewijzigd. Wel zijn de manieren waarop informatie wordt gegeven over de afwezigheid van gluten in een product of gerecht aan banden gelegd. Uitsluitend de bewoordingen ‘glutenvrij’ of ‘zeer laag glutengehalte’ –met een norm van 100 ppm- zijn toegestaan, met eventuele aanvullingen. Dat betekent dat andere bewoordingen niet meer gebruikt mogen worden.

'Glutenarm' niet toegestaan

In de praktijk wordt vooral in de horeca en bij bakkers op diverse manieren aangegeven dat een product of gerecht zonder gluten bereid is. Wanneer een ondernemer niet in staat is om glutenvrij te garanderen, wordt soms door het kiezen van andere bewoordingen informatie gegeven over de afwezigheid van gluten in de gebruikte receptuur. Dus bijvoorbeeld wanneer geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt zijn maar deze mogelijk bij de leverancier besmet zijn met gluten of door mogelijke kruisbesmetting in het eigen productieproces of keuken. In UK heeft de overheid voor deze situaties in het verleden de term “no gluten containing ingredients” geïntroduceerd. Het gebruik van deze bewoording is door de veranderde wetgeving niet meer toegestaan. In Nederland zien we in dat soort situaties "Glutenarm" of "Recept vrij van gluten" gebruikt worden.
Voor mensen die glutenvrij eten zonder medische noodzaak, maar vanuit de overtuiging dat glutenvrij eten gezonder of beter is, is een eventuele besmetting met gluten geen probleem. Voor mensen met coeliakie, voor wie een kleine hoeveelheid gluten wel lichamelijke klachten oplevert, zijn dit soort producten niet geschikt. Dat is echter niet altijd duidelijk. “Glutenarm” wordt door veel mensen als “glutenvrij” geïnterpreteerd, maar als dat niet het geval is worden dieetfouten gemaakt met gezondheidsklachten tot gevolg.

De verandering in wetgeving gaat de verwarring tegen: "glutenvrij" (max 20 ppm) of "met zeer laag glutengehalte" (max 100ppm) zijn de enige toegestane claims. Deze claims mogen alleen gebruikt worden wanneer volledig aan de wetgeving voldaan wordt.
Uiteraard mag mondeling wel toelichting gegeven worden over het bereidingsproces maar voor schriftelijke claims op schap- of menukaarten of op de website mag alleen één van de twee de wettelijke toegestane bewoordingen gebruikt worden.

Bronnen:
Europese Commissie
Guidance NGCI

Contactopnemen

Lees meer