Nieuwsitem van 04-09-2013

Nieuwe regels glutenvrij US

De U.S. Food and Drug Administration (FDA) heeft het gebruik van de term 'glutenvrij' gereguleerd. Als norm is gekozen voor de internationaal gehanteerde grens van 20 ppm.

De voedingsmiddelenindustrie in de USA en landen die aan de USA leveren krijgen een jaar de tijd om aanpassingen door te voeren in hun producten en etiketten. Uiterlijk 5 augustus 2014 moeten alle producten aan de nieuwe regelgeving voldoen. De eisen gelden voor voedingsmiddelen maar ook dieetsupplementen waar de claim 'glutenvrij' op gebezigd wordt. Ook onverpakte producten, zoals producten die in restaurants worden verkocht, moeten hieraan voldoen.

De claim 'glutenvrij' mag ook op producten gebruikt worden die van nature glutenvrij zijn en zal dus niet alleen op dieetvoeding verschijnen. Bovendien mogen alleen van glutenbevattende granen afkomstige ingrediënten gebruikt worden wanneer zij vrij van gluten zijn gemaakt (zoals speciaal bereid tarwezetmeel). Producten met lage concentraties van een glutenbevattend ingrediënt welke minder dan 20 ppm gluten bevatten mogen niet als glutenvrij aangeprezen worden.

Al in 2007 is gestart met het reguleren van de term 'glutenvrij'. In 2011 is de veiligheidsbeoordeling van de consumptie van gluten voor mensen met coeliakie beschikbaar gekomen. Op basis van deze veiligheidsbeoordeling én de analytische beperkingen om gluten betrouwbaar te detecteren bij lagere hoeveelheden, is gekozen voor de grens van 20 ppm.

Meer info

Lees meer Contact opnemen