Nieuwsitem van 28-02-2013

'Glutenvrij' blijft voor gewone voeding en norm lactosevrij

Vorig jaar was er sprake dat glutenvrije producten wettelijk beschouwd zouden gaan worden als dieetvoeding voor medisch gebruik. Dat zou verregaande gevolgen hebben: de claim glutenvrij zou in dat geval alleen op dieetvoeding gebruikt mogen worden en niet op 'normale' producten.
Afgelopen december is politiek akkoord bereikt over de nieuwe Verordening voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen en voeding voor medisch gebruik. Hierbij is besloten dat glutenvrije producten niet onder dieetvoeding valt. Dat betekent dat de claim glutenvrij gebruikt mag worden op alle producten, zowel speciaal bedoeld voor mensen met coeliakie als voor gewone consumptie of producten die van nature glutenvrij zijn.

Verordening 2009/41 wordt wel ingetrokken maar de eisen worden overgebracht naar de Verordening voedselinformatieverstrekking (1169/2011). Hoe dit precies eruit gaat zien is nog onduidelijk. Mogelijk worden nog aanvullende eisen geïntroduceerd, bijvoorbeeld ten aanzien van het voorkomen van kruisbesmetting.
Bovendien is vastgelegd dat naast de norm voor 'glutenvrij' ook normen voor 'lactosevrij' in Verordening 1169/2011 opgenomen zullen gaan worden.

De discussie of glutenvrij als dieetvoeding beschouwd moest worden, was pittig. Vooral vanuit Italië werd hiervoor gepleit. De indruk bestaat dat de Italiaanse dieetvoedingsindustrie hierin een groot aandeel had. In Italië worden dieetproducten als ziektekosten vergoed. Peter Nowee heeft daarvan een diepgaande en interessante analyse gemaakt.

Lees meer Contact opnemen