Nieuwsitem van 31-07-2014

Nieuwe Europese wetgeving glutenvrij

De huidige 'glutenvrij' wetgeving wordt juli 2016 ingetrokken. Verordening (EG) nr. 41/2009 wordt dan vervangen door Uitvoeringsverordening 828/2014  welke op 31 juli 2014 is gepubliceerd.
Inhoudelijk verandert er niet veel aan de eerdere eisen. Er zijn enkele aanpassingen waaronder het reguleren van aanvullende claims en het uitsluiten van kruiscontaminatie van gluten bij haver.

Door middel van aanvullende claims mag het onderscheid tussen dieetproducten en producten, die van nature glutenvrij zijn, duidelijk gemaakt worden. De claims "speciaal bereid voor personen met een glutenintolerantie” of „speciaal bereid voor coeliakiepatiënten” zijn bedoeld voor producten die glutenvrij gemaakt zijn, zoals met glutenvrij gemaakt tarwezetmeel, of producten waarin glutenbevattende ingrediënten vervangen zijn. 

De normen voor de claims 'glutenvrij' en 'met zeer laag glutengehalte' blijven gehandhaafd op 20ppm en 100ppm. Ook daarbij zijn aanvullende claims mogelijk: "geschikt voor personen met een glutenintolerantie” of „geschikt voor coeliakiepatiënten”.  

Door de strikte bewoordingen in de nieuwe wettekst lijkt het erop dat alleen een glutenvrij logo niet meer afdoende is. Er zal gekozen moeten worden uit de voorgeschreven vermeldingen 'glutenvrij' of 'met zeer laag glutengehalte'.

Lees meer  Contact opnemen