Nieuwsitem van 25-11-2014

Toelichting Europese Commissie allergenenwetgeving

De Europese Commissie heeft een concept Vraag&Antwoord document opgesteld met een toelichting op de allergenenwetgeving. Het document geeft antwoord op vragen over de manier waarop allergenen op het etiket geëtiketteerd moeten worden én hoe allergeneninformatie van onverpakte producten gegeven moet worden.

Opvallende zaken in dit document zijn:

  • Het vermelden van een samenvatting van de allergenen onder de ingrediëntendeclaratie is niet meer toegestaan. Ook niet aanvullend als de allergenen in de ingrediëntenopsomming op de juiste manier zijn aangeduid.
  • Veel uitleg over de manier waarop een allergeen ingrediënt in de ingrediëntendeclaratie weergegeven moet worden, zoals keuze van de naam (is bij yoghurt een verduidelijking nodig dat het allergeen melk betreft?) en hoe de allergene ingrediënten in een ander lettertype weergegeven kunnen worden.

Helaas zijn verschillende onderwerpen niet aangekaart zoals kruisbesmetting met allergenen en het toestaan van uitzonderingen bij (horeca)bedrijven door de lidstaten. Dit wordt in Nederland gecommuniceerd door Koninklijke Horeca Nederland.
Ook andere veelgestelde vragen, zoals wat precies onder de definitie van melk (koe, geit, schaap, etc.) of ei valt en het verschil tussen toegevoegd en van nature voorkomend sulfiet, worden niet toegelicht.

Tot 4 januari 2015 kunnen reacties ingediend worden.

Lees meer Contact opnemen