Nieuwsitem van 06-12-2013

Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen

Op 14 november 2013 is in Regulier Overleg Warenwet het voorstel besproken voor de nieuwe Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen.
Hiermee wordt invulling gegeven aan de nationale maatregelen die de lidstaten stellen aan de manier waarop allergeneninformatie over niet-voorverpakte producten gegeven moet worden (artikel 44 van Verordening (EU) Nr. 1169/2011). Bedrijven zoals restaurants, slagers, bakkers, zorginstellingen, cateraars en ieder die onverpakte voedingsmiddelen aanbiedt zullen hieraan moeten voldoen.

Het Nederlandse voorstel stelt een schriftelijke (of digitale) basis centraal. Er zal dus grondstofinformatie van alle producten aanwezig moeten zijn. Bovendien zal elke onderneming, welke zelf producten bereid, deze grondstofinformatie a.d.h.v. receptuur moeten omzetten naar eindproductinformatie. En dat mag niet pas uitgezocht worden als er een vraag van een gast of klant is. De allergeneninformatie moet namelijk onverwijld mede gedeeld kunnen worden. Dus er blijft een inspanning nodig om de eindproductinformatie op te stellen.

De allergeneninformatie van eindproducten mag op allerlei verschillende manieren gegeven worden, zolang duidelijk aangegeven wordt waar de informatie gevonden kan worden en deze vrij toegankelijk is. Denk aan etiketten, schapkaarten, productboeken, informatiezuilen, posters, menukaarten of computerprogramma's.
Mondeling mag ook, als er een attendering is voor de gast/ klant dat naar de informatie gevraagd kan worden (en de informatie vervolgens makkelijk en snel schriftelijk opgezocht kan worden door het personeel).

Uiteraard is het een concept en zullen nog aanpassingen volgen.

Lees meer Contact opnemen