Nieuwsitem van 25-10-2016

Voedingswaarde niet altijd verplicht

Door de invoering van Europese wetgeving moest per december 2014 verplicht allergeneninformatie gegeven worden.
Vaak wordt ook december 2016 genoemd als datum waarop voedingswaarde informatie gegeven moet gaan worden. Dit geldt echter niet voor horeca en versproducten in de supermarkt, versspeciaalzaak, ambachtelijke of ambulante bedrijven. De verplichting geldt alleen voor voorverpakte producten en daarbij zijn ook uitzonderingen.
 

Verpakking erom?

De Europese wetgeving maakt verschil tussen voorverpakte (fabriek) producten en niet-voorverpakte producten. Voorverpakte producten zijn voorzien van een verpakking en een etiket. Maar ook sommige niet-voorverpakte producten kunnen een verpakking hebben. Er zijn grofweg twee soorten niet-voorverpakte producten:

  1. Onverpakt: gerechten worden direct geconsumeerd na aankoop, of na consumptie betaald. Deze producten hebben geen verpakking. Voorbeelden zijn:
    • horecabedrijven en catering;
    • andere maaltijdverstrekkers.
  2. Verpakt: voor verkoop aangeboden in de winkel of op een andere plaats, om vervolgens mee naar huis te nemen. Daarvoor wordt dan ter plekke een verpakking om het product aangebracht. Voorbeelden zijn:
    • de supermarkt;
    • versspeciaalzaak;
    • ambachtelijke bakker/slager etcetera;
    • op de markt (of straathandel);

Onverpakt

De verplichte voedingswaarde informatie per december 2016 geldt alleen voor voorverpakte producten. Dus er hoeft geen hoeft geen voedingswaarde vermeld te worden voor producten zonder verpakking. Dit geldt vooral voor de horeca.

Verpakt

Voedingsmiddelen die op de plaats van verkoop op verzoek van de consument of met het oog op de onmiddellijke verkoop worden voorverpakt vallen niet onder „voorverpakte levensmiddelen”. Hiervoor geldt dus geen etiketteringsplicht en hoeft dus ook geen voedingswaarde informatie gegeven te worden. Alleen de naam van het product en de allergeneninformatie zijn nodig. Een gesneden half bruin brood bij de bakker hoort in deze categorie.
Omdat deze producten vaak wel een transportverpakking hebben, wordt deze categorie ook wel eens ‘verpakt’ genoemd.

Uitzondering voorverpakt

In Bijlage V van Verordening (EU) No 1169/2011 zijn voorverpakte producten opgenomen die zijn vrijgesteld van de verplichte voedingswaarde vermelding. Hierbij zijn producten genoemd die door de bereider zelf of via plaatselijke detailhandel rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Dit zijn dus producten die wel onder categorie ‘voorverpakt’ vallen en is een etiket met volledige ingrediënteninformatie en de andere verplichte vermeldingen nodig, maar geen voedingswaarde informatie.
Dit geldt bijvoorbeeld voor bevroren kroketten die een restaurant verkoopt aan plaatselijke snackbars of ontbijtkoek van de bakker welke langere tijd verpakt in de vitrine ter verkoop wordt aangeboden (geen dagvers product).

In welke categorie valt mijn product?

In België zijn duidelijke criteria gegeven voor producten die onder een uitzondering (alinea ‘verpakt’ en ‘uitzondering voorverpakt’) vallen. Belangrijke aspecten zijn het type bewerking, kleinschaligheid van de ondernemer en productie en verkoop op dezelfde dag.
Ook de beslisboom van NVWA helpt bij het juist indelen van een product. Per categorie is aangegeven welke informatie wél gegeven moet worden.

Lees meer Contact opnemen