Nieuwsitem van 26-03-2015

Waarschuwing noten Marks & Spencer valt verkeerd

Op de "Made without Dairy" chocolade producten van Marks & Spencer staat een waarschuwing te lezen voor noten: “Not suitable for nut allergy sufferers due to manufacturing methods”. Deze chocolade wordt echter geproduceerd in de nootvrije fabriek van Kinnerton’s waarbij verregaande maatregelen zijn genomen om kruisbesmetting met noten te voorkomen. Kinnerton's voert op hun eigen chocoladeproducten zelfs de Nut Safety Promise. Door de waarschuwing van M&S op producten juist uit deze fabriek, is het beleid van M&S onder vuur komen te liggen.

Bloggers van Food Allergy and Intolerance Ink hebben kritische vragen gesteld aan M&S. Zij vinden deze waarschuwing overbodig en vinden het argument "we kunnen geen 100% garantie geven" te makkelijk gebruikt. M&S heeft geantwoord dat hun beleid is om een waarschuwing voor noten te plaatsen als een product in dezelfde fabriek is gemaakt als producten met noten. Ongeacht de preventieve maatregelen die zijn genomen. Kinnerton's heeft inderdaad een nootvrije en een nootbevattende productieafdeling. Deze zijn echter strikt gescheiden, zowel de productieruimte als het magazijn. De scheiding reikt nog verder: er zijn andere kleurgecodeerde gereedschappen, aparte kleding voor het personeel en allerlei andere ruimten die gemeenschappelijk gebruikt zouden kunnen worden zijn gescheiden: kleedruimten, productontwikkeling (R&D), technische ruimten tot zelfs de EHBO ruimte aan toe. In feite gelijk aan een aparte fabriek. Toch is M&S niet bereid om de door Engelse overheid aanbevolen risicobeoordeling toe te passen. De bloggers en de reacties van lezers hierop, stellen dat M&S doorschiet in een overbodige waarschuwing en de allergische consument hiermee niet helpt. 

M&S is niet de enige die kritiek krijgt op het allergenenbeleid. In 2014 kreeg Tesco ook al verschillende klachten over overbodige waarschuwingen voor noten.

De complete discussie is te lezen op het blog van Food Allergy and Intolerance Ink.

Lees meer Contact opnemen