Nieuwsitem van 11-09-2012

UV en ATP aanbevolen voor controle schoonmaak

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) beveelt ATP- en UV-metingen aan om de kwaliteit van schoonmaak te beoordelen.

Om de kwaliteit van schoonmaak te beoordelen worden verschillende methoden ingezet. Naast het VSR Kwaliteitmeetsysteem (KMS) komen bijvoorbeeld ATP-metingen en UVmetingen meer in gebruik. Het VSR-KMS is een veelgebruikt en gewaardeerd middel om de visuele kwaliteit van schoonmaak te beoordelen. Over onzichtbaar vuil, zoals micro-organismen en urine of andere veroorzakers van stank doet het vanzelfsprekend geen uitspraak. In grootkeukens, horeca, sanitair en ziekenhuizen bestaat er wel de wens om dit onzichtbare vuil te meten. Er zijn daarom in de loop van de jaren verschillende betrekkelijk snelle en goedkope methoden ontwikkeld die het onzichtbare vuil zichtbaar maken. De twee gebruikelijkste daarvan zijn ATP-metingen en ultraviolet (UV)-licht.

3M ATP meter De ATP-methode geeft semi-kwantitatieve resultaten, die sterk beïnvloed kunnen zijn door vuilaanbod, methodefouten en andere omstandigheden. VSR adviseert deze meetmethode alleen te gebruiken om trends in schoonmaakkwaliteit te ontdekken. 
UV inspectie zaklamp

De UV-methode heeft als grootste voordeel dat onzichtbare vervuiling direct zichtbaar wordt gemaakt. Er is geen kwantificering, wel kan worden geteld hoeveel plekken ten onrechte niet gereinigd zijn. De methode is zeker (kosten)effectief als trainingsmiddel van schoonmaakpersoneel en voor bewustwording bij het management.

Bron:
http://www.vsr-org.nl/kennisbank/artikelen/leaflet-atp-en-ultraviolet

Lees meer Contact opnemen