Nieuwsitem van 06-05-2014

Allergiedoden aanleiding onderzoek voedselfraude UK

In de UK is een onderzoek gestart naar voedselfraude met amandelmeel. Amandelmeel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel van sauzen bij curry's - populaire Indiase afhaalmaaltijden. Gebleken is dat men amandelmeel soms voor meer dan 50% met het goedkopere pindameel mengt. Dit levert een groot voedselveiligheidsrisico op voor personen met een pinda-allergie.

Aanleiding van het onderzoek is het overlijden van een derde slachtoffer (38 jaar) na het eten van een curry door een fataal verlopen pinda-allergie. Al eerder overleden door dezelfde oorzaak een 12-jarige jongen en een 32-jarige man na het eten van een curry. 
De slachtoffers hadden al eerder zonder problemen curry gegeten en waren niet allergisch voor amandel. Maar de toevoeging van pinda heeft voor hen fatale gevolgen gehad. 

De Food Standards Agency (FSA) in de UK heeft extra testen afgekondigd op import van de grondstoffen voor curry's en roept restaurants op om hun ingrediënten goed te checken. Men wordt misleid door de naamgeving van het ingrediënt: amandelmeel wordt 'ground nuts' genoemd (gemalen noten) en pinda's 'groundnuts' (grondnoten of aardnoten is de alternatieve benaming voor pinda). Zie ook /nieuws/voedselfraude-ook-risico-voor-allergische-consument 

Met de invoering van de nieuwe regels voor etikettering van levensmiddelen, in december 2014, wordt het vemelden van allergenen informatie verplicht gesteld. Volgens de FSA zal er actie ondernomen worden tegen een ieder die verantwoordelijk is voor het moedwillig verkopen van aangelengde producten.

Lees meer Contact opnemen