Nieuwsitem van 28-02-2013

Voedselfraude ook risico voor allergische consument

Voedselfraude beperkt zich niet alleen tot paardenvlees dat als rundvlees wordt verkocht. Uit recent Zuid-Afrikaans onderzoek blijkt dat rundvlees ook met plantaardige ingrediënten als soja en gluten wordt gemengd, zonder dat dit op het etiket terug te vinden is. Ook is een Engels bedrijf recent veroordeeld omdat het goedkoper pindameel als amandelmeel verkocht. Dit is niet alleen misleidend maar ook een gezondheidsrisico voor mensen met een voedselallergie.

Een Engelse ingrediëntenleverancier is onlangs veroordeeld tot een boete van 18.000 pond. Zij verkochten een ingrediënt voor curries aan Indiase restaurants voor gebruik in een pindavrij gerecht. Uit onderzoek door de overheid bleken de gerechten wel pinda te bevatten. De restaurants waren in de veronderstelling dat ze gemalen amandelen bestelden. De leverancier had echter "ground nuts" geleverd. In plaats van het verwachte amandelmeel bleek dit goedkoper pindameel te zijn.

Bij analyses in Zuid-Afrika is vastgesteld dat bij 28% van de onderzochte vleesproducten, geëetiketterd als rundvlees, soja of tarwe is gevonden. Deze allergenen stonden niet op het etiket en zijn dus een risico voor mensen met een allergie hiervoor. "Suid-Afrikaanse verbruikers word soms lelik om die bos gelei"

Ook in Zuid Afrika is allergenenwetgeving van kracht waarbij deze allergene ingrediënten op het etiket vermeld moeten worden als ze gebruikt zijn in het product.

Lees meer Contact opnemen