Nieuwsitem van 21-03-2017

VITAL Online uitgebreid met EU-allergenen

VITAL Online is de rekentool welke Allergen Bureau beschikbaar stelt om VITAL berekeningen uit te voeren. Al geruime tijd zijn reference doses vastgesteld voor de EU-allergenen mosterd en lupine. Bij gebruik van de online tool kon tot nu toe echter alleen gekozen worden uit de kortere lijst met allergenen uit de Australische wetgeving.
In Australië geldt namelijk voor 'slechts' tien allergenen een wettelijke etiketteringsplicht.

Uitbreiding EU-allergenen

VITAL Online met EU wetgeving

Per 27 maart 2017 zal ook gekozen kunnen worden voor de lijst met allergenen volgens de Europese wetgeving. Daarmee wordt de lijst met te berekenen allergenen binnen VITAL Online uitgebreid.
De concentratie kruisbesmetting van de allergenen selderij en weekdieren zal wel berekend kunnen worden, maar niet getoetst tegen een action level aangezien hiervoor geen reference doses zijn vastgesteld. Ook lactose en sulfiet zijn niet in de tool opgenomen omdat dit geen allergenen zijn waarbij allergische reacties of zelfs een anafylactische shock kan optreden. Lactose en sulfiet zijn namelijk geen eiwitten waartegen het afweersysteem Ig-E antilichamen kan aanmaken.

VITAL Online

VITAL Online is een betaalde tool waarbij maandelijks of jaarlijkse abonnementskosten aan Allergen Bureau in Australië verschuldigd zijn. Bij gebruik van een maandabonnement kan opnieuw gebruik gemaakt worden van de data in het account zonder kosten te maken voor een heel jaar.
Allergenen Consultancy heeft een rekenhulp ontwikkeld als alternatief voor de gebruiksonvriendelijke voorganger van VITAL Online. Deze tool wordt nog steeds ingezet tijdens VITAL trainingen naast VITAL Online en ook bij begeleiding van bedrijven voor VITAL wordt onze eigen rekenhulp gebruikt. Deze snelle rekenhulp blijkt in de praktijk namelijk sneller en makkelijker te werken en hiermee kunnen alle Europese allergenen, inclusief sulfiet, doorgerekend worden. 

Contact opnemen Lees meer