Nieuwsitem van 28-12-2010

Veel nieuwe Apps in 2010 voor allergische consument

In 2010 zijn diverse applicaties voor smartphones, zoals de iPhone en BlackBerry, ontwikkeld speciaal voor de allergische consument. Hiermee kan tijdens het winkelen makkelijk en snel gecontroleerd worden of het product in het dieet past of niet.
De techniek - barcodescanning en opzoeken in een database- lijkt niet de bottleneck te zijn maar het samenstellen van een betrouwbare en uitgebreide database met productinformatie. Er zijn enkele consumenteninitiatieven welke de informatie van het etiket gebruiken of waar in het geheel niet vermeld wordt waar de informatie vandaan komt. De betrouwbaarheid van deze informatie (typefouten, tussentijdse wijzigingen etc.) is een aandachtspunt.

Een (niet volledige) opsomming van diverse Apps en toepassingen:

  • MelkVrij, Nederlandse App (melkvrije en enkele glutenvrije producten)
  • GS1 Australië, in samenwerking met Nestle
  • FoodEssentails Scanner, allergieinformatie en voedingswaarde
  • MyFoodFacts

Toch zijn deze ontwikkelingen niet nieuw. In Nederland bestaat al langere tijd Livaad, een database met uitsluitend informatie over gluten. Voor verschillende smartphones zijn webpagina's ontwikkeld om de database te doorzoeken. Daarnaast kan een externe App (softwarepakket voor een smartphone) geinstalleerd worden om te fungeren als barcodescanner. Hiermee wordt het zoeken in de database makkelijker.
Daarnaast wordt al langer gewerkt aan de ontwikkeling van SafeShopper. Door dekkingsproblemen van mobiele netwerken en het samenstellen van betrouwbare en uitgebreide database met productinformatie is deze applicatie nog niet operationeel.
Ook Allergie-check, een initiatief van AH, loopt tegen de beschikbaarheid van data aan. Najaar 2010 wordt in het filiaal in Huizen de zelfscanner uitgebreid met allergieinformatie getest. Klanten geven aan welke allergie(ën) zij hebben en deze worden gekoppeld aan hun bonuskaart. Bij het inscannen van de producten waarschuwt de zelfscanner bij producten die allergenen bevatten. Momenteel staan alleen de producten van het eigen merk van AH in de database.

Lees meer Contact opnemen