Nieuwsitem van 21-12-2017

Veel afwijkingen bij handhaving allergeneninformatie Belgie

In oktober 2017 heeft de Belgische overheid het einde van de overgangsperiode allergeneninformatie niet-voorverpakte voedingsmiddelen aangekondigd. Het Voedselagentschap FAVV heeft ondertussen twee grootschalige controle-acties uitgevoerd. In Etterbeek en in Leuven zijn in totaal 438 bedrijven gecontroleerd, waaronder horeca ondernemingen, grootkeukens, detailhandel zoals bakkerijen, groothandel, supermarkten en snackbars/ frituur. Bij 50% van de bedrijven zijn afwijkingen vastgesteld.

Resultaten controle-acties

Bedrijven in Leuven en Etterbeek zijn van te voren op de hoogte gebracht van de actie met een informatie- en opleidingsbijeenkomst. Er is informatie gegeven over regelgeving omtrent voedselveiligheid, praktische invulling daarvan en de werkwijze van de inspectie.
Tijdens de inspectie zijn bij ca. 52% van de bedrijven afwijkingen op gebied van voedselveiligheid geconstateerd. Er zijn waarschuwingen uitgedeeld, proces-verbaal opgesteld en drie zaken zijn tijdelijk gesloten. Veel van de afwijkingen hadden betrekking op inbreuken op de regels rondom allergeneninformatie.

Overgangsperiode

Europese wetgeving over voedselinformatie is ingegaan per 13 december 2014. Door deze wetgeving zijn regels over etiketten op voorverpakte producten aangescherpt maar vanaf dat moment werd ook allergeneninformatie van niet-voorverpakte voedingsmiddelen verplicht gesteld. Dit was een nieuwe verplichting. Het FAVV heeft de bedrijven de mogelijkheid gegeven zich aan te passen aan deze nieuwe wetgeving tijdens een overgangsperiode. Daarbij werd eerder gefocust op het informeren van de bedrijven dan het sanctioneren. Het Belgische voedselagentschap heeft in oktober 2017 het einde van deze overgangsperiode aangekondigd. 

Bronnen:  
http://www.favv.be/persberichten/2017/2017-12-20b.asp
http://www.favv.be/persberichten/2017/2017-11-09.asp

Lees meer Volg
cursus