Nieuwsitem van 28-02-2009

Stichting VoedselAllergie waarschuwt voor 'genezing' pinda-allergie

Verleden week werd gemeld dat een manier was gevonden om pinda-allergie te genezen. De patientenvereniging Stichting VoedselAllergie waarschuwt echter voor de risico's.

Britse wetenschappers lijken een manier te hebben gevonden om een pinda-allergie te ’genezen’. Vier kinderen konden na afloop van de behandeling vijf pinda's per dag eten zonder ziek te worden. De kinderen kregen aan het begin van hun behandeling elke dag 5 milligram bloem van pinda's toegediend. Na zes maanden waren de kinderlichamen bestand tegen 800 milligram, evenveel als vijf pinda's. 

Stichting VoedselAllergie geeft aan dat deze behandelmethode niet nieuw is. Dezelfde soort immunotherapie is ook met melk bij kinderen uitgevoerd. Uiteindelijk bleek dit riskant. 20% van de kinderen kreeg alsnog een ernstige (levensbedreigende) reactie. Ook was het effect op lange termijn volstrekt onduidelijk. Bij de therapie voor pinda zijn de risico's nog groter. Er wordt wereldwijd veel onderzoek verricht, ook aan het ontwikkelen van een immunotherapie met gemanipuleerde pinda-allergenen. Het grootste onderzoek (Europrevall) loopt momenteel in vele landen en meer dan 60 centra. De resultaten zullen als basis dienen voor meer onderzoek.

Bron:
Stichting VoedselAllergie

Lees meer Contact opnemen