Nieuwsitem van 04-12-2018

Sesam in Amerikaanse allergenenwetgeving

Naar schatting overlijden zo’n 20 Amerikanen per jaar aan een heftige reactie als gevolg van voedingsallergie. Sesam is één van de stoffen die in de praktijk ernstige reacties veroorzaakt. In tegenstelling tot de EU, staat in de Verenigde Staten sesam niet op de lijst met allergenen welke in de lijst met ingrediënten vermeld moet worden.

Amerikaanse allergenenwetgeving

Sinds 2004 is in de VS de Food Allergen Labelling and Consumer Protection Act van kracht. Deze wet vereist dat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld wordt wanneer ze één of meer van deze ingrediënten bevatten – melk, eieren, vis, schaaldieren, noten, pinda’s, tarwe en sojabonen. Deze acht allergenen waren verantwoordelijk voor 90% van de ernstige voedselreacties in de VS.
Uit onderzoek van de FDA, een onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid, blijkt dat voor het aannemen van de wet in 2004 in 25% van de gevallen de informatie op etiketten niet correct was wat betreft de aanwezigheid van pinda’s en eieren in een product. Inmiddels is de situatie sterk verbeterd. Desondanks blijft het uitblijven van informatie over de aanwezigheid van allergenen op het etiket van een product een belangrijke reden van recalls.

Sesam geen officieel allergeen

Een groeiende zorg van de FDA is sesamallergie. Uit onderzoeken en studies blijkt dat allergie voor sesam qua aantallen vergelijkbaar is met allergie voor soja en vis. In de VS is dit meer dan 0,1% van de totale bevolking. Sesam staat echter niet in de lijst van acht ingrediënten benoemd in de federale wetgeving. Het gevolg is dat aanwezigheid van sesam in een product niet vermeld hoeft te worden. Vaak wordt het zelfs niet eens opgenomen in de lijst van ingrediënten van een product. Producten met ingrediënten als ‘natuurlijke aroma’s’ of ‘kruiden’ kunnen kleine hoeveelheden sesam bevatten. Ook voedsel wat waar ‘tahini’ in verwerkt is, levert vraagtekens op voor consumenten. Hierbij wordt vaak niet vermeld dat tahini een pasta is wat gemaakt is van sesamzaad.

Risico door kruisbesmetting

Het voorkomen van allergische reacties door de juiste informatievoorziening aan consumenten is al jarenlang een missie van de FDA. Zo hebben wetenschappers van de FDA zo’n 3 jaar geleden een tool ontwikkeld, de xMAP, die allergenen (met uitzondering van vis) in voeding in minder dan 6 uur kan detecteren. Deze tool wordt veelal gebruikt om kruisbesmetting in het productieproces te onderzoeken. De xMap wordt nu uitgebreid met sesam. Daarmee is de eerste stap gezet om sesam in de VS op te nemen als officieel allergeen. In Europa is sesam wel een erkend allergeen.

Bronnen:

Voorstel wijziging opname sesam in lijst allergenen 
Amerikaanse wetgeving

Contact opnemen Lees meer