Nieuwsitem van 24-11-2011

Recalls allergenen gestegen

Vandaag verscheen weer een waarschuwing voor product waarin onverwacht allergenen aanwezig kunnen zijn. Dit is al de vijfde melding vanaf september 2011. In totaal zijn dit jaar zes terugroepacties vanwege allergenen in de media verschenen.
Hoewel de precieze oorzaak niet altijd geheel duidelijk omschreven wordt, is opvallend dat een aantal van deze incidenten met verpakkingsfouten/ verwisseling te maken lijkt te hebben:

Datum Product
24-11-2011 Deen Kip Cordon Blue, verpakking kan schnitzel met pindasaus bevatten
7-11-2011 Kruidvat Chocolade-ei 'Kinder-Joy', bevat hazelnoot maar staat niet op etiket
28-10-2011 Mora Kalfs Kroket, verpakking kan satékroket bevatten
6-10-2011 HEMA Natural Breakfast bar, geen waarschuwing voor mogelijke aanwezigheid tarwe
10-9-2011 C1000 Basis Melkchocolade, deel van repen bevat onbedoeld hazelnoten maar staat niet op etiket


Bij allergenenmanagement wordt veel nadruk gelegd op het voorkomen van kruisbesmetting. Vaak wordt een belangrijke pijler van een goed werkend systeem vergeten: identificatie van grondstoffen, verpakkingen en etiketten. Met als doel om verwisseling van producten en verpakkingen te voorkomen.
Ook BRC 6 heeft deze in de praktijk vaak optredende belangrijke fouten onderkend en besteedt extra aandacht aan de borging dat het product in de juiste verpakking wordt verpakt.
Meer over de vijf pijlers van een goed allergenenmanagement en de verscherpte eisen van BRC 6 wordt tijdens onze cursus Allergenenmanagement behandeld.

Lees meer Contact opnemen