Nieuwsitem van 25-11-2011

Nieuwe LeDa/ALBA lijst v2.0 - 2011 verschenen

Er is een nieuwe versie verschenen van de LeDa/ ALBA lijst.
De vernieuwde invullijsten en toelichting (v2.0 - 2011) zijn op een aantal zaken gewijzigd. De lijst lijkt op het eerste oog nauwelijks aangepast maar met name de consequenties van een aantal veranderde definities kunnen groot zijn:

  • Onder het allergeen wordt niet meer alleen koemelk verstaan maar ook geiten-, schapen- en paardenmelk (conform 853/2004/EG).
  • De definitie van eieren is uitgebreid: niet uitsluitend kippenei ook eieren van ander pluimvee en kwarteleieren behoren tot het allergeen ei.
  • Gelatine van rund of varken moet als rund- of varkensvleesbevattend aangemerkt worden (conform de wettelijke bepalingen rondom visgelatine).
  • Fenegriek (zaad en blad) is toegevoegd aan de lijst peulvruchten.
  • Parelhoen behoort niet tot het allergeen kippenvlees.
  • De 'grijze' vlakken bij gluten en noten zijn uit de invullijst verdwenen. Dit betekent dat ook eventuele kruisbesmetting nu specifiek per soort graan of noot genoemd moet worden.
  • In de toelichting is aandacht besteed aan het invullen van glutenvrije producten die wel ingredienten afkomstig van glutenbevattende granen bevatten. Er is wetgeving voor de claim 'glutenvrij' (20 ppm volgens VO 2009/41), maar de etiketteringswetgeving schrijft voor dat alle ingredienten gemaakt van glutenbevattende granen bij de ingredienten genoemd moeten worden. De LeDa-lijst volgt de allergenenetiketteringswetgeving (2000/13/EG). Dat betekent dat bij een glutenvrij product met tarwezetmeel (max. 20 ppm gluten) toch als tarwebevattend wordt aangegeven. Uitsluitend wanneer bepaalde ingredienten, zoals glucosestroop, niet onder de allergenenetiktteringswetgeving vallen mag aangegeven worden dat het product geen gluten bevat.

De nieuwste versie van de lijsten, verkrijgbaar in Nederlands, Duits, Engels en Frans, is te downloaden via /downloads.
De LeDa/ALBA lijst wordt uitgegeven door het Voedingscentrum, zie ook www.levensmiddelendatabank.nl

Lees meer Contact opnemen