Nieuwsitem van 30-01-2008

Nieuwe Europese etiketteringswetgeving in de maak

Conceptverordening Verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten

In januari 2008 is het eerste concept (2008/0028(COD)) gepubliceerd van de Verordening waarin alle horizontale en verticale regelgeving op het gebied van etikettering samengevoegd wordt. Daarnaast behelst deze concept Verordening enkele ingrijpende aanvullingen. Het duurt nog zeker circa 2 jaar voordat de definitieve Verordening van kracht zal zijn. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. De Verordening heeft betrekking op informatieverstrekking over voedsel in het algemeen en niet alleen op de etikettering van voedingsmiddelen. Dus ook folders, websites en andere communicatiemiddelen vallen dan onder de wetgeving.
  2. Er worden eisen gesteld aan de leesbaarheid. Minimaal 3 mm en voldoende contrast tussen de letters en de achtergrond.
  3. Allergeneninformatie wordt ook verplicht voor niet-voorverpakte levensmiddelen. Dit betekent dat ook horeca, restaurants, cateraars, marktkramen en ambachtelijke bedrijven zoals bakkers allergeneninformatie over hun producten moeten geven. Dit kan op het product of menukaart worden aangebracht of op verzoek van de klant beschikbaar zijn. Dit is een zeer ingrijpende wijziging. Naar verwachting zal hierdoor de vraag naar productinformatie bij de toeleverende industrie verder toenemen en mogelijk ook meer gecentraliseerd worden. Zoals nu al gebeurd in databanken als SpecsPlaza (bakkerijsector), CIB (inkooporganisatie bakkerijen) en GPI (grootverbruik).
  4. Herhaling van allergene ingrediënten in de ingrediëntendeclaratie is niet nodig. Als een product meerdere ingrediënten bevat, afkomstig van hetzelfde allergeen, is één duidelijke benaming voldoende. Een product dat zowel sojabloem als de emulgator E322 (sojalecithine) bevat kan volstaan met het vermelden van ‘sojabloem, emulgator E322’.
  5. Voedingswaarde-informatie wordt verplicht en moet op de voorzijde van de verpakking worden aangebracht.
  6. Uitbreiding van de verplichte informatie over het land van oorsprong.

Lees meer Contact opnemen