Nieuwsitem van 04-08-2010

Laatste herbeoordeling azokleurstof afgerond

EFSA heeft de evaluatie van de veiligheid van de azo-kleurstoffen afgerond. Ook van de laatste, Amarant (E123), is de aanvaardbare dagelijkse inname verlaagd (ADI). EFSA is bezig met de evaluatie van alle kleurstoffen. Als eerste werden de azo-kleurstoffen onderzocht, die gekenmerkt worden twee stikstofatomen en een dubbele binding. Een deel van deze groep is bekend onder de naam Southamptom Six. Deze kleurstoffen worden in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen. Sinds 21 juli moet er op de verpakking van producten een waarschuwing staan.

Amarant, dat niet tot de Southampton Six behoort, is een rode kleurstof die wordt gebruikt in onder meer drankjes die gedronken worden als aperitief, kaviaar en noten. Het ANS-panel van EFSA concludeert dat de kleurstof geen schade aan het genetische materiaal van de cellen toebrengt en ook niet kankerverwekkend is.

Toch heeft EFSA de ADI verlaagd van 0,8 milligram tot 0,15 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Reden daarvoor is onderzoek naar negatieve effecten op de vruchtbaarheid en embryonale ontwikkeling. De No-Observed-Adverse-Effect-Level (NOAEL) lag bij ratten op 15 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Met een onzekerheidsfactor 100 voor mensen komt de ADI daarom uit 0,15 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. EFSA stelde overigens vast dat de gemiddelde inname weliswaar laag is, maar de inname van de grote gebruikers 6 keer zo hoog is als het aanbevolen maximum.

Bron:
EVMI/EFSA

Lees meer Contact opnemen