Nieuwsitem van 04-12-2008

ISO 22000 nu ook allergeneneisen

ISO 22000 heeft door publicatie van het basisvoorwaardenprogramma PAS220 nu ook specifieke allergeneneisen.

Binnen ISO 22000 kan een eigen basisvoorwaardenprogramma (prerequisite programme) gekozen worden. Hiervoor wordt veel gebruikt gemaakt van Codex documenten of het basisvoorwaardenprogramma uit het HACCP-certificatieschema. In deze schema's zijn geen concrete allergeneneisen opgenomen.

Diverse grote foodbedrijven hebben meegewerkt aan een specifiek programma voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit basisvoorwaardenprogramma is als PAS norm door British Standard Institute gepubliceerd. Onder paragraaf 10.3 zijn ook specifieke eisen over allergenenbeheer opgenomen. De eisen zijn:

  1. Etikettering van aanwezigheid van allergenen door kruisbesmetting is verplicht, zowel voor consumentenproducten als producten die bedoeld zijn voor verdere bewerking (industriele afnemers).
  2. Kruisbesmetting dient voorkomen te worden.
  3. Rework mag alleen plaatsvinden in producten die dezelfde allergenen bevatten.
  4. Rework is ook toegestaan als de allergenen aantoonbaar verwijderd of vernietigd worden.
  5. Personeel moet een training krijgen zodat ze zich bewust zijn van de risico's van allergenen en de welke handelingen in hun werk/ tijdens productie daar invloed op hebben. Allergenen Consultancy verzorgt hiervoor de "Allergenen Management".

Helaas is geen concrete toelichting gegeven op punt 1 en 4.

Lees meer Contact opnemen