Nieuwsitem van 24-08-2010

EU-allergenenwetgeving horeca krijgt vorm

De huidige allergenenwetgeving geldt alleen voor voorverpakte voedingsmiddelen. Producten op de markt, versafdeling van de supermarkt of in restaurants zijn niet geëtiketteerd. Vaak is het voor de allergische consument ook lastig om (betrouwbare) allergeneninformatie over deze producten te verkrijgen. Dat gaat veranderen.

Het Europees Parlement heeft 16 juni gestemd over het voorstel voor de Verordening "Verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten". Informatie over aanwezige allergenen in niet voorverpakte producten moet ook verstrekt gaan worden.

In het voorstel (COM(2008)0040) staat:
In de verkoopruimte of op de menukaart moet duidelijk zichtbaar worden aangegeven dat: 

  • de klanten in een verkoopgesprek of door middel van klaarliggend informatiemateriaal informatie over allergene stoffen kunnen krijgen; 
  • kruisbesmetting niet kan worden uitgesloten.

Naar verwachting wordt in 2011 het voorstel voor de 2e lezing door het Europees Parlement worden besproken. 
De strekking van dit voorstel komt overeen met al eerder ontwikkelde wetgeving en initiatieven in VS en Zweden.

De consequenties voor horeca, ambachtelijke bedrijven en supermarkten zijn groot. Met name het beheren van informatie over grondstoffen en ingredienten zal de nodige aandacht vragen. Ook training van medewerkers en het juist kunnen beantwoorden van vragen van gasten en klanten is een punt van aandacht.
Speciaal voor de horeca heeft Allergenen Consultancy trainingen ontwikkeld.

Lees meer Contact opnemen