Nieuwsitem van 10-07-2012

Audit Ierse overheid op allergenenbeheersing en -etikettering toont risico's

Bij een allergenen- en etiketteringsaudit van de Ierse Food Safety Authority bij verschillende voedselproductiebedrijven zijn veel fouten geconstateerd. Aanleiding voor deze audits is een stijging van het aantal allergenenincidenten en -recalls in Ierland de laatste jaren. Hoewel de meeste bedrijven een allergenenbeheersysteem toepasten om kruisbesmetting te voorkomen, bleek bij een kwart van de bezochte bedrijven dit onvoldoende te zijn met risico's voor de allergische consument als gevolg. Personeel was niet altijd getraind.
Wat vooral opviel waren de fouten in etikettering. Dit is essentieel voor een allergische consument: de keuze voor een product wordt gemaakt op basis van de productinformatie. Als deze niet juist blijkt te zijn, kan dat ernstige gevolgen hebben. De wettelijke etiketteringsvoorschriften werden niet altijd nageleefd. Hierdoor bleken aanwezige allergenen niet in de ingredientendeclaratie vermeld, maar ook werden allergenen ingredienten vermeld die niet werden gebruikt in de receptuur. Daarnaast werd waarschuwende etikettering van allergenen (may-contain) inconsistent toegepast. Bij de meerderheid van de gevallen was er in feite geen sprake van een risico en werd zelfs gewaarschuwd voor een allergeen dat niet in het bedrijf aanwezig was. De Ierse overheid beschouwd dit als misleidend.

Uit deze audit blijkt dat er behoefte is aan een objectieve methode om allergenenkruisbesmettingsrisico's te beoordelen. Een drempelwaarde- en rekensysteem als VITAL 2.0 kan hierbij behulpzaam zijn.
Daarnaast is meer aandacht nodig voor correcte etikettering en juiste productinformatie. Juiste en volledige grondstofinformatie, receptuurbeheer en opstellen en beheer van etiketten/ verpakkingsmateriaal zijn cruciaal.

Lees meer Contact opnemen