Nieuwsitem van 21-06-2013

Allergenenwetgeving in Dubai

Het emiraat Dubai heeft onlangs een Food Code opgesteld waaraan bedrijven die voedsel produceren en/of verkopen in Dubai moeten voldoen. Dit geldt voor alle 13.000 voedingsbedrijven in Dubai, inclusief 3.000 restaurants en 480 hotels.

In de zogenaamde Food Code zijn ook eisen gewijd aan allergenenbeheer. Het gaat hierbij om negen allergenen welke, ongeacht de concentratie, vermeld moeten worden op het etiket van verpakte producten. Deze negen allergenen zijn schaaldieren, pinda’s, soja, noten, sesamzaad, vis, ei, melk en gluten. Informatie over de aanwezigheid van deze allergenen moet ook gegeven worden bij onverpakte producten, zoals in restaurants, snackbars, speciaalzaken, ambachtelijke bedrijven, ijssalons etc. Deze informatie moet getoond worden bij de producten of op verzoek beschikbaar zijn.

Daarnaast zijn speciale eisen gesteld aan het bereiden en verkopen van allergeenvrije producten. Deze eisen zijn vooral gericht op de onverpakte producten. Zo moet kruisbesmetting voorkomen worden door aparte gereedschappen en apparatuur (frituurpannen etc.) te gebruiken. Bovendien mogen allergeenvrije ingrediënten niet samen opgeslagen worden met niet-allergeenvrije ingrediënten (koelkast). Ook is als specifieke eis gesteld dat de handen gewassen moeten worden voordat allergeenvrije producten bereid worden. Om te bepalen of de ingrediënten allergeenvrij zijn of allergenen bevatten, moeten alle etiketten beoordeeld worden. Deze beoordeling en de daaruit volgende maatregelen moeten in het bedrijfseigen food safety program zijn opgenomen. Daarnaast moet er op elk moment van de dag een opgeleid persoon (PIC) aanwezig zijn om vragen van klanten te kunnen beantwoorden.

Dubai is in januari 2011 gestart met het Person In-Charge (PIC) programma. Het programma houdt in dat bij elk bedrijf waar voedsel geproduceerd en/of verkocht (ook onverpakt) wordt er een getrainde en gecertificeerde PIC moet zijn. Deze persoon is verantwoordelijk voor de voedselveiligheid en is meestal een leidinggevende. Om een gecertificeerde PIC te worden moet een speciaal opleidingsprogramma gevolgd worden en examen gedaan worden.

Lees hier de volledige (Engelstalige) Food Code.

Lees meer Contact opnemen