Nieuwsitem van 11-01-2010

Allergenenmeldingen RASFF 2009 verdubbeld

Het aantal meldingen over (ongeëtiketteerde) allergenen in producten in het Europese Rapid Alert systeem (RASFF) is in 2009 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor (107 ten opzichte van 48).
In 2008 had 1.5% van de meldingen betrekking op allergenen (48 op 3139 meldingen). In 2009 is dit gestegen naar 3.8% (107 meldingen op 2811 in totaal).

RASFF 2009Dit betrof voornamelijk het allergeen melk (48% van alle meldingen). Dit werd vooral veroorzaakt door meldingen van Oostenrijk vanwege afwijkingen bij controles op melk in chocolade.
De verschillen tussen de lidstaten op het gebied van meldingen op allergenen zijn groot. In Oostenrijk dus met name melk in chocolade. Groot-Brittanie heeft 15 allergenenmeldingen gedaan op 275 in totaal. Hierbij zijn veel verschillende producten en allergenen betrokken. Daarentegen heeft Nederland slechts één melding gedaan op een totaal aantal meldingen van 217. 

Tussen de productgroepen die betrokken zijn bij de meldingen bestaan ook grote verschillen. Zo zijn bij alcoholische dranken, schaaldieren en fruit/ groenten alleen afwijkingen op sulfiet vastgsteld. Bij bakkerijproducten spelen met name de allergenen ei, gluten en melk een rol. En bij chocolade blijkt melk een lastig beheersbaar allergeen. Gluten en soja zijn dit voor vleesproducten.
Bij voedingssupplementen zijn vier gevallen opgenomen waarbij allergische reacties op een onbekend bestanddeel wordt gemeld.

Daarnaast is het aantal meldingen vanwege te hoog sulfietgehalte gelijk gebleven (ca. 35). Dit betrof producten waarin sulfiet wel toegestaan is in het product en ook geetiketteerd wordt, maar waarbij het maximumgehalte overschreden werd.

Lees meer Contact opnemen