Nieuwsitem van 05-12-2008

ALBA-lijst wordt drastisch herzien

Het Voedingscentrum heeft het beheer van de databank ALBA enige tijd overgenomen van TNO Voeding. Deze databank is opgegaan in de Levensmiddelendatabank. Op dit moment wordt de nieuwe allergenenlijst van de Levensmiddelendatabank opgesteld. Hierbij zijn grote wijzigingen doorgevoerd.                                        

De Levensmiddelendatabank is een uitgebreidere databank, niet alleen voor allergeneninformatie, maar ook andere productinformatie zoals logo's en keurmerken (biologisch etc.). De term ALBA (Allergenen Databank) dekt de lading niet meer en wordt niet meer gebruikt. Ook de software is aangepast. Er is een nieuwe invoerapplicatie voor gegevens ontwikkeld. In juli 2008 hebben de eerste testen met een aantal fabrikanten plaatsgevonden. 

De belangrijkste wijzigingen van de allergenenlijst (die bij de fabrikanten wordt opgevraagd) van de nieuwe databank zijn:

  1. De lijst bestaat uit de veertien wettelijke allergenen. Hierbij wordt geen onderscheid meer gemaakt naar olie bij noten, pinda en sesam of lecithine bij soja.
  2. In de lijst worden de 14 wettelijke allergenen gevolgd door de overige allergenen: cacao, glutamaat (E621), kippenvlees, koriander, mais, peulvruchten, rundvlees, varkensvlees en wortel.
  3. Er is geen controlelijst met ingredienten meer (melkbestanddelen, paneermeel etc.)
  4. Kruisbesmetting is nu wel opgenomen in de lijst. Er wordt gevraagd aan het geven of de receptuur met of zonder een bepaald allergeen is en of een product een allergeen kan bevatten. De invulmogelijkheid van +, - of ? is vervangen door meerdere kolommen per allergeen.

Deze nieuwe lijst wordt naar verwachting binnenkort gepubliceerd. Alba-lijst 2009 is hier te downlaoden.

NB op dit moment wordt de lijst van glutamaat niet uitgegeven voor consumenten.

Lees meer Contact opnemen