Nieuwsitem van 22-04-2009

ALBA-lijst 2009 is verschenen

Vandaag is de nieuwste versie van de ALBA-lijst gepubliceerd, samen met de fabrikantentoelichting. Deze lijst is dit jaar voor het eerst door het Voedingscentrum uitgegeven en is nu onderdeel van de Levensmiddelendatabank (LeDa).                                      

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

  1. De invulmogelijkheid van +, - of ? is vervangen door vier kolommen per allergeen: recept zonder (Z), recept met (M), kan bevatten en recept zonder (K) en onbekend (O).
  2. Kruisbesmetting kan nu worden aangegeven. Voor kruisbesmetting met noten en gluten is het niet noodzakelijk (wel wenselijk) om onderscheid te maken naar de specifieke noot of graansoort.
  3. De volgorde van de allergenen is gewijzigd: eerst worden de veertien wettelijke allergenen genoemd. Hierbij wordt bij pinda, noten, soja en sesam geen onderscheid meer gemaakt naar olie. Daarna volgen de overige allergenen. Deze kunnen facultatief ingevuld worden.
  4. Er is geen controlelijst met ingredienten meer (melkbestanddelen, paneermeel etc.).
  5. De allergeenafkorting/ aanduiding van GS1 wordt ook vermeld.
  6. De naam van glutaminaat is gewijzigd in glutamaat.

Het Voedingscentrum benadrukt dat het vermelden 'kan sporen bevatten van..' alleen gebruikt moet worden bij reeële risico's. Een praktisch hulpmiddel bij het inschatten van risico's is de Praktijkgids Allergenen. Ook in de cursus "Opzet van een allergenen managementsysteem" (11 juni en 20 oktober 2009) komen drempelwaarden en risico-inschatting van kruisbesmetting uitgebreid aan de orde.

Hier is de nieuwe ALBA/ LeDa-lijst en de fabrikantentoelichting te downloaden.

Lees meer Contact opnemen