Nieuwsitem van 26-10-2016
Risico besmetting pinda vaak overschat
Vaak wordt gedacht dat mensen met een pinda-allergie alleen al door de geur van pinda een ernstige allergische reactie kunnen krijgen. Dat is niet juist.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een voedselallergie alleen optreedt bij het binnenkrijgen door inname van pinda-eiwitten. Dit is een zichtbare hoeveelheid en veel meer dan moleculen. Uiteraard is het ook mogelijk dat mensen met een voedselallergie een bijkomende inhalatie-allergie hebben. Blootstelling aan allergeendeeltjes in de lucht zoals stof, huisdieren, pollen of voedselallergenen in aerosolen (zie onder), via de longen is een ander reactiemechanisme dan via het maag/ darmkanaal en kent een veel lagere reactiegrens.
Vliegtuigen
Uit onderzoek blijkt dat als er reacties optreden in vliegtuigen blijkt dit vaak veroorzaakt door (in)direct met pinda bijvoorbeeld via handen, koffiebekers of stoelen. Ook kunnen angst en hyperventilatie lichamelijke reacties oproepen welke lijken op een allergische reactie.

Geur of deeltjes?
Een allergische reactie via de lucht door alleen de geur is niet mogelijk. The Canadian Transportation Agency heeft in opdracht van de Canadese overheid onderzoek gedaan naar anafylactische reacties op pinda, noten en sesam in vliegtuigen. Zij hebben geconcludeerd dat er weinig tot geen bewijs is voor dit soort reacties door inhalatie of huidcontact aan boord van een vliegtuig. Uiteraard kunnen klachten ook onstaan door consumptie van producten aan boord met deze allergenen.
Omdat allergenen specifieke eiwitten/ proteines zijn, is inname van pindadeeltjes (met eiwitten) nodig om een reactie te veroorzaken. Uit het onderzoek bleek verder dat pindastof geen aerosol vormt, pindageur geen eiwitten bevat en pinda-allergenen/ eiwitten makkelijk te verwijderen zijn door het schoonmaken van oppervlakken.
Pindavrij bereiden
Overdracht door geur is geen risico. Het bereiden van pindavrije of andere allergeenvrije producten is dus mogelijk in een productieruimte waar deze allergenen worden opgeslagen of verwerkt. Wel zal aandacht besteed moeten worden aan overdracht door materialen, stof en handen omdat (in)direct contact met pindadeeltjes wél levensbedreigende allergische reacties kan oproepen.
Richt een veilige werkplek in met voldoende afstand tot andere werkzaamheden zodat geen kruisbesmetting kan optreden door spetteren of stuiven. Gebruik alleen gereinigde materialen en was de handen. Trek zonodig schone werkkleding aan.
Bronnen:
- Video met uitleg oorzaak dodelijke kus en een interessante achtergrondinformatie over voedselallergie, blootstelling en anafylactische reacties door professor Huub Savelkoul (Universiteit van Nederland)
- Flying with nut and other food allergies: unravelling fact from fiction, Paul Turner
- Onderzoek Canadian Transportation Agency naar allergische reacties in vliegtuigen
Naschrift:
In de Q&A van het Nederlandse beleid is een aparte vraag geweid aan productie van allergenen in dezelfde ruimte en het verschil tussen inhaltie- en voedselallergie.