Nieuwsitem van 27-06-2012

Drempelwaarde etikettering melk en ei in wijn per 1 juli 2012

De Europese Commissie heeft eind mei aangekondigd dat het etiket van alle wijnen in Europa per 1 juli 2012 informatie moet geven over de aanwezigheid van ei en melk. Dit was tot nu uitgezonderd.
Het is bijzonder dat alleen de detecteerbare aanwezigheid van melk en ei geetiketteerd hoeft te worden. Dit betekent in de praktijk dat een drempelwaarde van 0,25 mg/l (detectielimiet in wijn) gehanteerd wordt.
In het voorstel worden ook icoontjes geintroduceerd die aanvullend op de tekst (bevat: sulfiet, ei, melk) gebruikt mogen worden.
Etikettering wijn
De nieuwe Verordening is van kracht drie dagen na publicatie en heeft door de korte termijn tot veel onrust gezorgd in wijnproducerende landen als Australie. De nieuwe eisen gelden voor alle wijn van de oogst vanaf 2012 en geetiketteerd na 30 juni 2012.

NASCHRIFT: op 29 juli is de nieuwe UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 579/2012 gepubliceerd.

Lees meer Contact opnemen