Etiketteren kruisbesmetting (sporen van)

De vermelding "kan sporen bevatten" ('may-contain'-labelling) is niet wettelijk verplicht, hoewel dit vaak gedacht wordt. Alleen de 14 allergenen welke als ingrdiënt gebruikt zijn, moeten op de verpakking vermeld worden. Onbedoelde aanwezigheid is niet wettelijk geregeld.

Door de allergenenwetgeving verwacht dat de consument dat een allergeen welke niet op het etiket staat, er ook niet inzit. Wanneer een reëel risico op kruiscontaminatie bestaat met productvreemde allergenen is het daarom verstandig om een waarschuwende tekst op de verpakking te plaatsen. 

Uiteraard dient deze waarschuwing alleen gebruikt te worden als er duidelijke aanwijzingen zijn om aan te nemen dat er kruisbesmetting optreedt én het niet mogelijk is om deze kruisbesmetting te voorkomen. Voorzorgsmaatregelen dienen -waar mogelijk- altijd genomen te worden, zoals receptuurbeheer, reiniging, goede lay-out van ruimten en apparatuur en reworkprocedures. Certificatieschema's zoals BRC stellen eisen aan het voorkomen van kruisbesmetting.
Duidelijke aanwijzingen dat kruisbesmetting optreedt kunnen voortkomen uit een VITAL berekening, een beoordeling van het productieproces, testresultaten of consumentenklachten. Bij het hanteren van waarschuwende teksten zonder echte risico's zullen consumenten de waarschuwing steeds minder serieus nemen, een tendens die helaas al ingezet is.

Op 19 mei 2011 heeft het TV Programma Keuringsdienst van Waarde aandacht besteed aan het (over)etiketteren van allergenenwaarschuwingen.

Lees meer Contact opnemen

Bijbehorende nieuwsberichten