Nieuwsitem van 21-12-2010

Verlenging uitzonderingen allergenenetikettering wijn

Tot 31 december 2010 had de wijnindustrie om aanvullende gegevens over klaringsmiddelen van ei en melk in wijn aan te dragen. Gegevens over de veiligheid van melk voor allergische consumenten, wanneer deze als klaringsmiddel in wijn zijn gebruikt, zijn juli 2010 aan EFSA verstrekt. EFSA heeft op basis van deze nieuwe informatie nog geen advies uitgebracht. Over eilysozyme wordt op korte termijn een dossier verwacht dat door EFSA bestudeerd kan worden.
De Europese Commissie heeft de vrijstelling tot 30 juni 2012 verlengd (Verordening (EU) nr 1266/2010).

In de eerste (tijdelijke) lijst met uitzonderingen op de lijst met te etiketteren allergenen (Richtlijn 2005/26/EG) waren klaringsmiddelen in wijn gemaakt van melk en ei opgenomen. Later zijn -door gebrek aan goede gegevens- deze stoffen niet overgenomen op de definitieve lijst van uitzonderingen (Richtlijn 2007/68/EG). De wijnindustrie heeft het voor elkaar gekregen om een overgangstermijn te krijgen (Verordening EG 415/2009). Tijdens deze overgangsperiode tot 31 december 2010 konden zij deze uitzonderingen wetenschappelijk te onderbouwen.

Lees meer Contact opnemen