Nieuwsitem van 15-11-2017

GS1 introduceert Allergenen Checker

GS1 Nederland beheert GS1 Data Source. Dit is een database voor het uitwisselen van artikelgegevens in de levensmiddelensector. Deze gegevens worden gebruikt voor productinformatie in onder andere webshops en online bestelsystemen. Ook is deze informatie een belangrijke bron van gegevens voor de nieuw te ontwikkelen app van het Voedingscentrum.
GS1 heeft recent diverse aanpassingen doorgevoerd in allergeneninformatie en de controles daarop. Deze week is ook nog de zogenoemde Allergenen Checker gelanceerd.

DatakwaliTijd 2.0

De kwaliteit van artikelgegevens die via GS1 Data Source wordt uitgewisseld moet beter, blijkt uit ervaringen van retailers en uit analyses. Als productinformatie niet klopt, krijgt de online consument niet de juiste informatie om de juiste keuze te maken. En dit is nodig voor de verplichte etiketinformatie van voorverpakte levensmiddelen welke - ook online- aan de Europese Verordening (EU) nr. 1169/2011 moeten voldoen.

Het programma DatakwaliTijd 2.0 is daarom enige tijd geleden gestart en bestaat uit diverse controles op deze data, zowel op logistieke data als etiketinformatie. Leveranciers van data ontvangen een wekelijks rapport met een overzicht van fouten in de artikelgegevens op basis van logische systeemcontroles.

Allergenen Checker

Controle van allergeneninformatie was tot nu toe maar beperkt bij de logische systeemcontroles. Het blijkt echter dat ook in de wettelijke verplichte allergeneninformatie in de database fouten aanwezig zijn. GS1 heeft daarom samen met Voedingscentrum een allergenencontrole op de data ontwikkeld: de allergenen checker. Dit wordt ook onderdeel van de controles van DatakwaliTijd 2.0. Bij de nieuwe controles wordt o.a. tekst uit het veld 'Lijst met ingrediënten' vergeleken met de vermelde allergenen in het veld 'Type allergeen'. In het wekelijkse datakwaliteit rapport wordt dan visueel zichtbaar gemaakt waar fouten zitten in de allergeneninformatie. Deze controles hebben overigens alleen betrekking op producten voor de Nederlandse markt!
Daarnaast worden controles uitgevoerd op het invullen van de verplichte allergeenvelden op groepsniveau (noten, gluten en melk) en de vrijwillig in te vullen bijbehorende detail allergenen. Dus als amandel als allergeen is vermeld (SA) dan dient het veld noten (AN) ook opgenomen te zijn. Dit geldt ook voor lactose (ML) bij de groep melk (AM) en de verschillende glutenbevattende granen bij de groep gluten (AW).

Aanpassing velden allergeneninformatie

Bij de release van wijzigingen in GS1 op 4 november 2017 zijn niet alleen controles ingevoerd maar zijn ook aanpassingen geweest in de allergeneninformatie. Het veld 'Allergie informatie' (3.7.1) is komen te vervallen. Tekstuele informatie over eventuele kruisbesmetting moet verplaatst worden naar het veld ‘Ingrediëntendeclaratie'. Deze tekst (bijvoorbeeld: ‘kan sporen van noten bevatten’) moet na de opsomming van de ingrediënten ingevoerd worden.
Daarnaast dient per allergeen ingevuld te worden of het allergeen aanwezig, mogelijk aanwezig (kruisbesmetting) of afwezig (volgens receptuur). Bij vrij-van producten, zoals glutenvrije of lactosevrije producten, moeten de velden Marketinginformatie’ (3.11.4) of ‘Vrij van keurmerken’ (3.12.2) gebruikt worden om de claim aan te geven. Als haver of tarwe in een glutenvrij product als ingrediënt is gebruikt, moeten de bijbehorende allergeencodes wél ingevuld worden. Het is namelijk wettelijk verplicht om alle allergenen (en glutenbevattende granen) aan te geven, ook als deze geen gluten meer bevatten.

Bronnen:
Informatie Allergenen Checker GS1

Contact opnemen