Nieuwsitem van 22-04-2012

Etikettering kruisbesmetting verwarrend

Uit diverse studies uit verschillende landen blijkt dat momenteel circa 25 verschillende bewoordingen gebruikt worden om te waarschuwen voor mogelijke kruisbesmetting, zoals "kan sporen bevatten van" of "gemaakt op een lijn waar ook". Vooral in de productgroepen chocolade en koek draagt een meerderheid van de producten een waarschuwing. Veelal voor noten en pinda. Circa 90% van de producten met een waarschuwing bevat die bewuste allergenen niet.
Het is niet altijd mogelijk om producten zonder een waarschuwing te vinden. En ook wordt getwijfeld aan de waarschuwing. De allergische consument kiest er dan voor om de waarschuwing te negeren door een -onterechte- risicobeoordeling uit te voeren aan de hand van de bewoording. De zin 'kan sporen bevatten van xx ' wordt bijvoorbeeld als een kleiner risico gezien dan 'kan xx bevatten'. Als laagste risico wordt 'Geproduceerd in een bedrijf waar ook xx wordt verwerkt' ingeschat.

Bronnen:
FSAI 94% of Precautionary Food Allergen Labels are Unreliable 
Effect of precautionary statements on the purchasing practices of Canadians directly and indirectly affected by food allergies
Audit of manufactured products: Use of allergen advisory labels and identification of labeling ambiguities  Using 'may contain' labelling to inform food choice: a qualitative study of nut allergic consumers

Lees meer Contact opnemen